Fysiotherapie
Fysiotherapie bij een nieuwe knie
Fysiotherapie speelt een cruciale rol bij zowel de voorbereiding als op het herstel na een nieuwe knieoperatie.
Evolution fysiotherapie
Fysiotherapie voorafgaand aan de nieuwe knieoperatie
Een fysiotherapeut beschikt over diverse tools om u te helpen uw doelen te bereiken. De fysiotherapeut kijkt samen met u wat er allemaal nodig is om uw nieuwe knie tot een succes te maken. Over het algemeen richt de therapie zich op de volgende doelen:
Mobiliteit
De knie moet weer alle bewegingen kunnen maken, zoals uw oude knie dat kon.
Kracht
Het been met de nieuwe knie moet weer sterk worden en, indien mogelijk, sterker dan voor de operatie. Dit bereikt u door oefeningen te doen die het lichaam stimuleren om kracht op te bouwen.
Stabiliteit
Uw nieuwe knie en been moeten stabiel zijn, zodat u erop kunt vertrouwen bij het staan en lopen. Specifieke oefeningen helpen om het hele been stabiel te maken.
Uithoudingsvermogen
U wilt weer in staat zijn om langere afstanden te fietsen, wandelen en andere activiteiten te ondernemen. Dit vereist een goed uithoudingsvermogen van de spieren rond de knie, dat door middel van specifieke oefeningen wordt opgebouwd.
Elke patiënt en knieprothese is uniek en kent zijn eigen uitdagingen. De fysiotherapeut beoordeelt samen met u of andere zorgverleners nodig en wenselijk zijn om uw doelen te bereiken. Met andere woorden, de fysiotherapeut zorgt ervoor dat u alle benodigde zorg krijgt, zodat u zich hier geen zorgen over hoeft te maken.
Ons team biedt diverse zorgverleners die kunnen ondersteunen waar nodig. Fysiotherapie draagt bij aan 80-90% van het uiteindelijke resultaat en helpt andere medici in te zetten om zo dicht mogelijk bij 100% herstel te komen.
Evolution fysiotherapie
Veelgestelde vragen over fysiotherapie bij een knieprothese
Voor de operatie
Hoe bereid ik me voor op de revalidatie?
In de voorbereiding is het belangrijk om te leren lopen met krukken. Het is makkelijker om dit te oefenen vóór de operatie, omdat uw been na de operatie pijnlijk en gezwollen kan zijn. U kunt ook alvast traplopen en opstaan uit een stoel met behulp van krukken oefenen.
Hoe fit moet ik zijn voor de operatie?
Hoe fitter en sterker u de operatie ingaat, hoe beter de uitkomst zal zijn. U kunt oefeningen doen om de spieren te versterken, zoals squats, oefeningen op één been, deadlifts en lunges. Niet iedereen kan deze zware oefeningen uitvoeren, en daarom helpt de fysiotherapeut u bij het kiezen van geschikte oefeningen.
Hoe snel kan ik beginnen met fysiotherapie na de operatie?
U begint al direct in het ziekenhuis met de eerste fysiotherapie. Deze therapeut helpt u om de dagelijkse handelingen thuis te kunnen uitvoeren. Zodra u naar huis mag, komt de fysiotherapeut waarmee u de gehele revalidatie doorloopt, dezelfde week nog bij u langs.
Direct na de operatie
Hoe vaak moet ik fysiotherapie volgen?
De revalidatie duurt minimaal 6 maanden, met minimaal 1 keer per week fysiotherapie. Optimaal is 2-3 keer per week, totdat u uw doelen heeft bereikt.
Welke oefeningen zijn veilig om te doen?
Alle oefeningen die geen pijn veroorzaken zijn in principe veilig. De fysiotherapeut helpt u inschatten welke oefeningen geschikt zijn, aangezien dit per persoon kan verschillen.
Hoe lang duurt het herstelproces?
Het volledige herstel en revalidatietraject duurt minimaal 6 maanden tot maximaal 1 jaar, afhankelijk van uw persoonlijke situatie.
Algemene vragen
Zijn er alternatieve behandelingen naast fysiotherapie bij een knieprothese?
Naast fysiotherapie kunnen aanvullende behandelingen zoals massage, manuele therapie, osteopathie, hydrotherapie, taping en lymfedrainage nuttig zijn. Het heeft echter geen zin om al deze therapieën te volgen. De fysiotherapeut bekijkt samen met u welke therapieën kunnen bijdragen aan een succesvolle revalidatie. In veel gevallen is extra therapie niet nodig.