De 5 meest voorkomende complicaties na een nieuwe knieoperatie en wat u kunt doen om deze te voorkomen

datum
juli 2024
leestijd
6 minuten

De 5 meest voorkomende complicaties na een nieuwe knieoperatie en wat u kunt doen om deze te voorkomen

datum
juli 2024
leestijd
6 minuten
Complicaties bij een nieuwe knie
Vincent Dijxhoorn
Vincent Dijxhoorn
Specialist in Knieklachten

Vincent Dijxhoorn
Specialist in Knieklachten

Een knieoperatie, zoals een knieprothese, is één van de meest voorkomende orthopedische ingrepen. Deze operatie wordt vooral gedaan bij patiënten met ernstige artrose of andere knieaandoeningen.

Hoewel de meeste operaties succesvol zijn, kunnen er toch complicaties optreden. Deze kunnen ontstaan tijdens de operatie, maar kunnen zich ook later pas presenteren (Bergman Clinics, 2024).

In dit artikel bespreken we de meest voorkomende complicaties na een knieoperatie en wat u kunt doen om de kans hierop te verkleinen. Omdat u in sommige gevallen zelf weinig kunt doen, leggen we ook uit hoe wij u met ons team van ervaren revalidatie fysiotherapeuten kunnen helpen.

Infectie als één van de grootste risico’s

Een ernstige mogelijke complicatie na een knieoperatie is een infectie (L. Kong, 2016). Ondanks strenge hygiënische protocollen in operatiekamers, kan er toch een bacteriële infectie ontstaan, zowel aan de oppervlakte als diep in het gewricht (The Lancet, 2019).

Dit is een zware complicatie, die een groot effect kan hebben. Deze complicatie komt gelukkig weinig voor.

U merkt een infectie door zwelling, roodheid, koorts en pusvorming rondom de wond. Een diepe infectie rond het gewricht kan ernstige gevolgen hebben en vereist vaak langdurige antibiotica of zelfs een nieuwe operatie om de prothese te vervangen.

Om de kans op een infectie te verkleinen, is het belangrijk dat u goed de adviezen van uw arts opvolgt. Houd de wond schoon en droog en neem de voorgeschreven antibiotica op tijd in.

Daarnaast helpt stoppen met roken voor de operatie. Roken vermindert de doorbloeding van het lichaam, wat de wondgenezing kan vertragen en de kans op infecties verhoogt.

Door voor de operatie al te gaan trainen en oefenen met uw knie, wordt de knie beter doorbloed en verbetert ook uw conditie. Dit bevordert het genezingsproces. Hierdoor heeft het trainen voor de nieuwe knieoperatie ook (indirect) effect door een kleinere kans op infectie.

nieuwe knie mogelijke complicaties

Trombose: een gevaarlijke complicatie

Trombose is het ontstaan van bloedstolsels in de aderen. Dit is een serieuze complicatie die kan optreden na een knieoperatie. Dit komt doordat immobilisatie en bedrust na de operatie de bloedcirculatie in uw benen kan vertragen, wat de vorming van stolsels bevordert (Sundaram, 2020).

Als een bloedstolsel zich naar de longen verplaatst, kan dit een longembolie veroorzaken, wat levensbedreigend kan zijn. Dit is gelukkig een zeldzame complicatie.

Ook zijn er verschillende manieren om de kans op trombose te verminderen. Patiënten krijgen vaak bloedverdunners voorgeschreven na de operatie om het risico op stolsels te verlagen.

Daarnaast wordt vroege mobilisatie, zoals het voorzichtig buigen en strekken van de benen en het zo snel mogelijk opstaan en lopen met behulp van krukken, sterk aanbevolen. Compressiekousen kunnen ook bijdragen aan een betere doorbloeding.

In het ziekenhuis zult u alle medische ondersteuning krijgen die de kans op stolsels zo klein mogelijk maakt. Wanneer u uit het ziekenhuis bent gekomen, kunnen wij u thuis al helpen met het bewegen.

Gesprek inplannen

Telefoongesprek met een specialist van Nieuwe Knie Expertise Centrum. Je wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.

    Esmée Jansen

    Na maanden van knieproblemen en angst voor een operatie, vond ik bij NieuweKnieFysio.nl precies wat ik nodig had.

    Dankzij hun persoonlijke aanpak ben ik nu beter voorbereid op mijn operatie en kijk ik met hoop naar mijn herstel.

    Ik raad Nieuwe Knie Fysio ten zeerste aan aan iedereen die worstelt met knieproblemen en revalidatie na een operatie. Hun toewijding en expertise maken echt het verschil.

    Maximiliaan de Vries

    Bij Nieuwe Knie Fysio vond ik de sleutel tot een soepel herstel na mijn knieoperatie. De professionele begeleiding en doelgerichte aanpak hebben mijn revalidatie aanzienlijk versneld.

    Ik ben dankbaar voor hun expertise en raad hen ten zeerste aan aan iedereen die een knieoperatie moet ondergaan.

    Nadine van der Berg

    Als iemand die worstelde met hardnekkige kniepijn, was ik sceptisch over mijn herstelmogelijkheden na de operatie. Gelukkig bracht Nieuwe Knie Fysio verlichting.

    Hun gerichte aanpak en aandacht voor mijn specifieke klachten hebben mijn herstelproces aanzienlijk verbeterd.

    Ik ben nu pijnvrij en vol vertrouwen in mijn knieën dankzij hun expertise.

    “Iedere prothese slijt, het is daardoor niet altijd een complicatie te noemen. Maar wanneer de prothese te snel slijt of loslaat, dan is dit wel een ongewenst effect.”

    -Nieuwe Knie Fysio

    Een andere vervelende complicatie is zenuwschade

    Tijdens een knieoperatie bestaat er altijd een kans op beschadiging van nabijgelegen zenuwen. Dit kan leiden tot gevoelloosheid, tintelingen of zwakte in het getroffen been.

    Hoewel lichte zenuwbeschadiging vaak vanzelf herstelt, kunnen ernstige gevallen langdurige problemen veroorzaken. Een onderzoek uit begin 2024 noemde dit als een belangrijke factor bij personen die niet tevreden waren met hun nieuwe knie (Orthop Rev, 2024)

    Een manier om zenuwbeschadiging te beperken, is door een ervaren chirurg te kiezen die de operatie zorgvuldig uitvoert.

    Belangrijk is een nauwkeurige postoperatieve follow-up om eventuele tekenen van zenuwbeschadiging vroegtijdig te detecteren en te behandelen. Wanneer u in onze praktijk revalideert, hebben wij hier dan ook ruim voldoende aandacht voor.

    Loslating of slijtage van de knieprothese

    Iedere prothese slijt, het is daardoor niet altijd een complicatie te noemen. Maar wanneer de prothese te snel slijt of loslaat, dan is dit wel een ongewenst effect.

    Hoewel een knieprothese ontworpen is om lang mee te gaan, is er altijd een risico op vroegtijdige loslating of slijtage. Dit kan te maken hebben met een verkeerde uitlijning van de prothese, overmatige belasting of verminderde botkwaliteit.

    U merkt dit door aanhoudende pijn en instabiliteit in het kniegewricht.

    Om loslating te voorkomen, is het essentieel om postoperatief (= na de operatie) de juiste revalidatie te volgen. Revalidatie speelt een zeer belangrijke rol in het versterken van de spieren rond de knie. Deze spieren helpen om de nieuwe knieprothese op zijn plaats te houden.

    Bij het revalideren is het belangrijk dat u genoeg traint om de spieren te versterken. U moet echter niet gaan overbelasten. Om deze reden hebben wij een team van specialisten beschikbaar dat u volledig ontzorgt bij het revalideren, zodat u exact de juiste hoeveelheid belasting krijgt.

    Stijfheid van de knie

    Veel mensen ervaren stijfheid van de knie na een operatie. Deze stijfheid kan leiden tot een beperkte mobiliteit en problemen bij dagelijkse activiteiten zoals lopen of traplopen. Dit kan komen als gevolg van littekenweefsel of door te weinig beweging.

    In het eerste geval kan een chirurgische ingreep noodzakelijk zijn om het littekenweefsel te verwijderen dat de bewegingsvrijheid belemmert.

    Stijfheid door te weinig beweging, kunt u zelf voorkomen door goed te revalideren. Wij hebben hiervoor een gericht revalidatieprogramma, waarbij mobiliteit van het gewricht één van de speerpunten is.

    Wanneer u zich houdt aan onze adviezen en de oefenen trouw uitvoert, dan treedt er geen stijfheid als gevolg van immobiliteit op. Dat is één van de voordelen die u heeft wanneer u met onze ervaren revalidatietherapeuten werkt.

    Het belang van een gezonde levensstijl en een goede revalidatie

    Er zijn complicaties waar u zelf maar beperkt iets tegen kan doen. Denk hierbij aan een infectie of trombose. Andere complicaties als snelle slijtage van de nieuwe knie of stijfheid van het gewricht, zijn wel grotendeels door u zelf te voorkomen.

    Dit doet u door het juiste revalidatieprogramma te volgen en uw lichaam de kans te geven te herstellen. Een gezonde levensstijl kan hier sterk aan bijdragen. Verder kan een gezonde levensstijl de hersteltijd na een knieoperatie versnellen en het risico op complicaties verlagen.

    Een uitgebalanceerd dieet rijk aan eiwitten, vitaminen en mineralen kan de wondgenezing bevorderen en het lichaam voorzien van de benodigde bouwstoffen voor herstel. Wanneer u bij ons revalideert, zijn dit ook zaken waarbij we u helpen.

    Want uw revalidatie is ook onze verantwoordelijkheid, deze verantwoordelijkheid nemen wij heel serieus.

    U heeft de grootste kans op het verminderen van complicaties door goed te revalideren

    Hoewel complicaties na een knieoperatie mogelijk zijn, kan de kans hierop flink worden verkleind door de juiste maatregelen te nemen.

    Dit begint met een zorgvuldige voorbereiding op de operatie, idealiter met training al voor de ingreep. Gevolgd door goede naleving van postoperatieve richtlijnen, zoals het gebruik van bloedverdunners, wondverzorging en revalidatieoefeningen.

    De revalidatie na de operatie is van groot belang. Niet alleen voor de levensduur van het nieuwe gewricht maar ook voor het voorkomen van stijfheid, wondgenezing en het zo snel mogelijk weer gebruik kunnen maken van uw knie.

    Tot slot speelt ook een gezonde levensstijl een belangrijke rol bij het voorkomen van complicaties en het bevorderen van een snel herstel.

    Wij doen binnen onze revalidatie praktijk al het mogelijke om u te ondersteunen. Ook zijn wij er trots op een toonaangevende revalidatie kliniek te zijn in de regio Amsterdam. Wij nemen graag de mogelijkheden met u door wanneer u bezig bent u voor te bereiden op een operatie en revalidatietraject.

    Referentielijst

    Bergman Clinics. (z.d.). Revalidatie en complicaties knieprothese en knieslijtage. Geraadpleegd op 27 juli 2024, van https://www.bergmanclinics.nl/bewegen/knie/knieprothese-knieslijtage/revalidatie-en-complicaties

    Kong, L., Cao, J., Zhang, Y., Ding, W., & Shen, Y. (2016). Risk factors for periprosthetic joint infection following primary total hip or knee arthroplasty: A meta-analysis. International Wound Journal, 13(6), 1147-1154. Geraadpleegd op 27 juli, van https://doi.org/10.1111/iwj.12640

    Lenguerrand, E., Whitehouse, M. R., Beswick, A. D., Kunutsor, S. K., Foguet, P., Porter, M., & et al. (2019). Risk factors associated with revision for prosthetic joint infection following knee replacement: An observational cohort study from England and Wales. The Lancet Infectious Diseases, 19(6), 589-600. Geraadpleegd op 27 juli, van https://doi.org/10.1016/S1473-3099(18)30755-2

    Sundaram, K., Udo-Inyang, I., Mont, M. A., Molloy, R., Higuera-Rueda, C., & Piuzzi, N. S. (2020). Vascular injuries in total knee arthroplasty: A systematic review and meta-analysis. The Journal of Arthroplasty, 35(1), 19-27. Geraadpleegd op 27 juli, van https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32105241/

    Ponnamaneni, D., Mangal, R., Gould, M., Stead, T., & Ganti, L. (2024). Factors influencing patient satisfaction with total joint replacement surgery. Orthopedic Reviews (Pavia), 16(1), 15-22. Geraadpleegd op 27 juli, van https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/38343529/

    Nieuwe Knie Fysio. (z.d.). Hoe kiest u de juiste orthopeed voor uw nieuwe knie operatie? Geraadpleegd op 27 juli, van https://nieuwekniefysio.nl/hoe-kiest-u-de-juiste-orthopeed-voor-uw-nieuwe-knie-operatie/

    Nieuwe Knie Fysio. (z.d.). Hoe lang u kunt genieten van uw knieprothese. Geraadpleegd op 27 juli, van https://nieuwekniefysio.nl/hoe-lang-u-kunt-genieten-van-uw-knieprothese/

    Nieuwe Knie Fysio. (z.d.). Kunt u weer skiën na een nieuwe knieoperatie? Geraadpleegd op 27 juli, van https://nieuwekniefysio.nl/kunt-u-weer-skien-na-een-nieuwe-knieoperatie/

    Nieuwe Knie Fysio. (z.d.). Hoeveel fysiotherapie behandelingen zijn nodig voor volledig herstel na een knieprotheseoperatie? Geraadpleegd op 27 juli, van https://nieuwekniefysio.nl/hoeveel-fysiotherapie-behandelingen-zijn-nodig-voor-volledig-herstel-na-een-knieprotheseoperatie/

    Nieuwe Knie Fysio. (z.d.). Voorbereiding nieuwe knieoperatie. Geraadpleegd op 27 juli, vanhttps://nieuwekniefysio.nl/voorbereiding-nieuwe-knieoperatie/

    Nieuwe Knie Fysio. (z.d.). Starten met revalideren in de praktijk. Geraadpleegd op 27 juli, van https://nieuwekniefysio.nl/starten-met-revalideren-in-de-praktijk/

    Gesprek inplannen

    Telefoongesprek met een specialist van Nieuwe Knie Expertise Centrum. Je wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.

      Esmée Jansen

      Na maanden van knieproblemen en angst voor een operatie, vond ik bij NieuweKnieFysio.nl precies wat ik nodig had.

      Dankzij hun persoonlijke aanpak ben ik nu beter voorbereid op mijn operatie en kijk ik met hoop naar mijn herstel.

      Ik raad Nieuwe Knie Fysio ten zeerste aan aan iedereen die worstelt met knieproblemen en revalidatie na een operatie. Hun toewijding en expertise maken echt het verschil.

      Maximiliaan de Vries

      Bij Nieuwe Knie Fysio vond ik de sleutel tot een soepel herstel na mijn knieoperatie. De professionele begeleiding en doelgerichte aanpak hebben mijn revalidatie aanzienlijk versneld.

      Ik ben dankbaar voor hun expertise en raad hen ten zeerste aan aan iedereen die een knieoperatie moet ondergaan.

      Nadine van der Berg

      Als iemand die worstelde met hardnekkige kniepijn, was ik sceptisch over mijn herstelmogelijkheden na de operatie. Gelukkig bracht Nieuwe Knie Fysio verlichting.

      Hun gerichte aanpak en aandacht voor mijn specifieke klachten hebben mijn herstelproces aanzienlijk verbeterd.

      Ik ben nu pijnvrij en vol vertrouwen in mijn knieën dankzij hun expertise.

      verbergen

      ×