Fase 2

Operatie en verblijf in het ziekenhuis

Wat kunt u de eerste dagen na de operatie in het ziekenhuis verwachten.

Evolution fysiotherapie

Waarom blijft u een paar dagen in het ziekenhuis

Het krijgen van een nieuwe knie is een stevige ingreep, daarom wil de opererend arts (orthopedisch chirurg of orthopeed) u graag kunnen controleren na de operatie. Uw orthopeed komt dan ook regelmatig langs om te bespreken hoe het met uw herstel gaat en of de knie goed beweeglijk is.

U wordt ook gecontroleerd door verpleegkundigen. Zij houden uw algemene gezondheid goed in de gaten en controleren of u geen complicaties hebt opgelopen. Zij verzorgen ook uw wond en kunnen u helpen bij de pijnbestrijding. Het hangt af van uw herstel, uw mobiliteit en uw pijn, wanneer u naar huis kunt. Voor die mobiliteit start u dan ook al direct met fysiotherapie.

In het ziekenhuis start u al met fysiotherapie

Fysiotherapie is extreem belangrijk voor uw herstel. Daarom begint u hier al mee in het ziekenhuis. De fysiotherapeut komt hiervoor bij u aan bed. U leert van uw fysiotherapeut de eerste oefeningen die u kunt doen. U krijgt ook advies over wat u wel en niet mag doen met u geopereerde knie. 

leert uit bed stappen en in bed stappen, want dit is even wennen na de operatie. De fysiotherapeut helpt u bij zelfstandig aankleden en douchen en oefent met u het lopen op krukken. Als laatste stap oefent u met de fysiotherapeut het traplopen op krukken. Wanneer u bij ons de voorbereiding op de operatie hebt doorlopen, dan hebben wij u al geleerd hoe u thuis met krukken kunt functioneren.

Wanneer dit niet zo is, vraag dan uw fysiotherapeut in het ziekenhuis zaken als zelfverzorging, douchen en toiletgebruik met u door te nemen. Wanneer u al deze handelingen zelfstandig met krukken kunt doen, bent u klaar om naar huis te gaan. In dat geval krijgt u een ontslagplan mee.

Evolution fysiotherapie

Het ontslagplan en terug naar huis

Wanneer u de operatie goed hebt doorstaan en de wond goed reageert, wordt er een ontslagplan opgesteld. Een voorwaarde voor uw ontslag is niet alleen dat u gezond genoeg bent, u moet ook in staat zijn om u op krukken te bewegen. Mede om deze reden is er al in het ziekenhuis gestart met fysiotherapie.

Dit plan bevat informatie over het verdere herstel, pijnmedicatie (mogelijk morfine), vervolgafspraken en oefeningen. Zorg ervoor dat u een veilige thuissituatie heeft en vraag waar mogelijk om hulp.

De eerste weken kunnen zwaar zijn. Dus vraag familieleden of vrienden of ze u kunnen helpen met zaken als koken, huishouden of boodschappen doen. Wanneer u weet wanneer u naar huis gaat, neem dan contact met ons op. Dan zorgen wij ervoor dat er direct na uw thuiskomst een fysiotherapeut bij u langs komt om u verder te helpen.

Evolution Fysiotherapie nieuwe knie
×