FAQ

Evolution Fysiotherapie

Op deze pagina vindt u veel gestelde vragen over een nieuwe knie operatie en de daaropvolgende revalidatie.

Hoe lang duurt het herstel na een knieprothese-operatie?

Het herstel varieert per persoon, maar doorgaans duurt het 3 tot 6 maanden om weer normaal te kunnen lopen en dagelijkse activiteiten uit te voeren. Volledige revalidatie kan tot een jaar duren.

Wanneer kan ik beginnen met fysiotherapie na mijn operatie?

De meeste patiënten beginnen binnen 24 tot 48 uur na de operatie met fysiotherapie, meestal met lichte oefeningen om mobiliteit en kracht op te bouwen.

Is fysiotherapie echt nodig na een knieprothese?

Ja, fysiotherapie is essentieel om het herstel te versnellen, de mobiliteit van de knie te verbeteren en spierkracht op te bouwen, wat cruciaal is voor een succesvolle revalidatie.

Hoe vaak moet ik fysiotherapie volgen na de operatie?

In de eerste weken wordt fysiotherapie vaak 2 tot 3 keer per week aanbevolen. Naarmate je herstelt, kan de frequentie afnemen, afhankelijk van je voortgang.

Welke oefeningen zal ik doen tijdens fysiotherapie?

Oefeningen zijn gericht op het verbeteren van de beweeglijkheid van de knie, het versterken van de spieren rond de knie en het verbeteren van het evenwicht. Dit kan rekoefeningen, spierversterkende oefeningen en looptraining omvatten.

Is de revalidatie na een knieprothese pijnlijk?

Het is normaal om enige pijn en ongemak te ervaren tijdens de revalidatie, vooral in de eerste weken. Pijnmedicatie en ijs kunnen helpen, en de fysiotherapeut zal binnen je pijngrenzen werken.

Hoe lang moet ik een hulpmiddel zoals krukken of een rollator gebruiken?

De meeste mensen gebruiken een hulpmiddel zoals krukken of een rollator gedurende 2 tot 6 weken na de operatie. Dit varieert afhankelijk van je herstel en stabiliteit.

Kan ik weer sporten na een knieprothese?

Lage-impact sporten zoals zwemmen, fietsen en wandelen worden vaak aanbevolen. High-impact sporten zoals hardlopen kunnen echter worden afgeraden. Bespreek dit met een van onze fysiotherapeuten.

Wanneer kan ik weer autorijden na een knieprothese-operatie?

Dit hangt af van welk been is geopereerd en je voortgang. Meestal kan men na 4 tot 6 weken weer veilig rijden, maar overleg altijd met je arts en fysiotherapeut.

Zal mijn nieuwe knie ooit volledig normaal aanvoelen?

De meeste mensen ervaren aanzienlijke verbetering, maar sommige patiënten houden een licht stijf of onnatuurlijk gevoel in de knie, zelfs na volledig herstel.

Hoe kan ik zwelling na de operatie verminderen?

Regelmatig ijs gebruiken, je been omhoog leggen en compressie helpen bij het verminderen van zwelling. Fysiotherapie-oefeningen bevorderen ook de bloedsomloop.

Hoe voorkom ik littekenvorming rond mijn knie?

Regelmatige beweging en fysiotherapie helpen om het littekenweefsel soepel te houden en te voorkomen dat het de bewegingsvrijheid beperkt.

Wat moet ik doen als ik na de operatie stijfheid in mijn knie ervaar?

Stijfheid komt vaak voor in de eerste weken. Fysiotherapie en regelmatige beweging helpen de knie soepel te houden. Als stijfheid aanhoudt, neem dan contact op met je fysiotherapeut.

Kan ik op mijn knieën zitten na een knieprothese?

Veel patiënten vinden knielen ongemakkelijk na een knieprothese. Het is mogelijk, maar het kan tijd kosten voordat je comfortabel kunt knielen, en sommige patiënten vermijden het volledig.

Zijn er dingen die ik moet vermijden na een knieprothese-operatie?

Hoge-impact activiteiten zoals rennen en springen moeten meestal worden vermeden. Ook plotselinge draaibewegingen kunnen schadelijk zijn voor je nieuwe knie. Overleg met je fysiotherapeut voor specifiek advies.

De informatie op deze pagina is algemeen van aard en bedoeld om u te informeren. Hoewel ernaar gestreefd wordt om correcte en actuele informatie te verstrekken, kunnen er geen rechten worden ontleend aan deze informatie. Voor specifiek medisch advies of een persoonlijk behandelplan dient u altijd contact op te nemen met uw arts of een van onze fysiotherapeuten.

×