Thuisoefeningen

Thuisoefeningen voor & na een nieuwe knie operatie

Thuisoefeningen spelen een cruciale rol bij zowel de voorbereiding als bij het herstel na een nieuwe knieoperatie.

Evolution fysiotherapie

Thuisoefeningen voorafgaand aan de operatie

Voorafgaand aan de operatie helpen deze oefeningen bij het versterken van de spieren rondom het kniegewricht, waardoor de stabiliteit en mobiliteit worden verbeterd. Dit kan de operatie zelf vergemakkelijken en de kans op een succesvol herstel vergroten.

Evolution fysiotherapie

Thuisoefeningen na de operatie

Na de operatie zijn thuisoefeningen essentieel om de flexibiliteit, kracht en functie van de nieuwe knie te herstellen. Deze oefeningen helpen bij het verminderen van zwellingen, het voorkomen van stijfheid en het verbeteren van de algehele mobiliteit. Ze dragen ook bij aan het opbouwen van spierkracht, waardoor de knie beter wordt ondersteund en de belasting wordt verminderd.

nieuwe knie expertise centrum

Evolution fysiotherapie

Welke thuisoefeningen zijn er?

Thuisoefeningen na een nieuwe knieoperatie kunnen zijn:

Heel slides
Ga op je rug liggen met beide benen gestrekt. Buig langzaam je geopereerde knie door je hiel over het oppervlak van het bed te schuiven, richting je billen. Houd even vast en schuif dan terug naar de startpositie. Herhaal dit 10-15 keer.

Mini-squats
Sta met je voeten op heupbreedte uit elkaar en houd je handen vast aan een stevige stoel of aanrecht voor balans. Buig langzaam je knieën terwijl je je heupen naar achteren duwt alsof je gaat zitten. Stop als je knieën een hoek van 45 graden bereiken en keer dan terug naar de startpositie. Doe 2 sets van 10 herhalingen.

Hamstring curls
Ga op je buik liggen met een opgerolde handdoek onder je geopereerde knie. Buig je knie en breng je hiel richting je billen. Houd even vast en keer dan langzaam terug naar de startpositie. Herhaal dit 10-15 keer.

Calf raises
Sta rechtop met je handen op een stevige ondergrond voor balans. Til langzaam je hielen van de grond en breng jezelf omhoog op de ballen van je voeten. Houd even vast en laat dan langzaam je hielen weer zakken. Doe 2 sets van 10-15 herhalingen.

Step-ups
Gebruik een stevige verhoogde oppervlakte, zoals een trap of een stevige kruk. Plaats je geopereerde voet op de trede en duw jezelf omhoog totdat je standbeen recht is. Stap dan langzaam weer naar beneden. Doe 2 sets van 10 herhalingen voor elk been.

Balancing exercises
Sta rechtop en probeer je balans te bewaren op één been. Houd deze positie 30 seconden vast en wissel dan van been. Herhaal dit 3-5 keer aan elke kant.

Evolution fysiotherapie

Het belang van discipline

Het is belangrijk om deze oefeningen regelmatig uit te voeren, zoals voorgeschreven door de fysiotherapeut of chirurg. Begin langzaam en bouw de intensiteit geleidelijk op naarmate de kracht en stabiliteit van de knie verbeteren. Vergeet niet om voldoende rust te nemen en te luisteren naar het lichaam tijdens het herstelproces. Consistente inspanning met thuisoefeningen kan een aanzienlijke verbetering van de mobiliteit en kwaliteit van leven bieden na een nieuwe knieoperatie.

×