Manuele therapie

Manuele therapie voor & na een nieuwe knieoperatie

Manuele therapie speelt een cruciale rol in zowel de voorbereiding als bij het herstel na een nieuwe knieoperatie.

Evolution fysiotherapie

Wat is manuele therapie?

Manuele therapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie waarbij de therapeut specifieke mobilisatie- en manipulatie technieken gebruikt om gewrichten soepeler te maken en de functie van spieren en gewrichten te verbeteren. Vandaar ook de naam ‘manuele therapie’. Na een knieoperatie waarbij een knieprothese is geplaatst, kan de knie vaak stijf en beperkt aanvoelen. Deze technieken zijn met name effectief voor het herstellen van de beweeglijkheid en het verminderen van pijn.

Evolution fysiotherapie

Wanneer starten met manuele therapie na een knieoperatie?

Na het plaatsen van een knieprothese kan manuele therapie al in een vroeg stadium worden ingezet. Meestal begint manuele therapie enkele weken na de operatie, wanneer de wond goed is genezen en er geen complicaties zijn. Hoe sneller hoe beter om stijfheid en bewegingsbeperkingen te voorkomen en effectief te revalideren.

Evolution Fysiotherapie nieuwe knie

Evolution fysiotherapie

De voordelen van manuele therapie bij een knieprothese

Manuele therapie biedt diverse voordelen tijdens het herstelproces:

Verbeterde beweeglijkheid
De manueel therapeut past specifieke mobilisatie- en manipulatie technieken toe om de knie soepeler te laten bewegen. Deze technieken richten zich op het herstellen van de bewegingsvrijheid in de knie, wat vaak effectiever kan zijn dan reguliere fysiotherapie technieken.

Behandeling van littekenweefsel
Een belangrijk aspect van manuele therapie is de behandeling van littekenweefsel. Door gerichte manipulaties van de huid en diepere weefsellagen wordt het littekenweefsel soepeler, waardoor verklevingen van huidlagen worden voorkomen of verholpen. Dit vermindert pijn en ongemak bij het buigen van de knie en voorkomt langdurige beperkingen.

Evolution fysiotherapie

Waarom kiezen voor
Evolution Fysiotherapie?

Bij Evolution Fysiotherapie zetten wij manuele therapie in om onze patiënten het meest effectieve en efficiënte behandeltraject te bieden tijdens hun revalidatie.

Onze aanpak richt zich op het behalen van de beste resultaten in de kortst mogelijke tijd. Onze fysiotherapeuten zijn bovendien opgeleid door manueel therapeuten en gebruiken ook zelf de manuele mobilisatie- en manipulatie technieken.

Zo kunnen wij het hele revalidatieproces zo effectief en efficiënt mogelijk te maken.

Evolution Fysiotherapie Nieuwe Knie

Evolution fysiotherapie

Verschil tussen manuele therapie en reguliere fysiotherapie

Hoewel reguliere fysiotherapie zich richt op algemene oefeningen en spierversterking, is manuele therapie specifiek gericht op het verbeteren van de gewrichtsfunctie door middel van mobilisatie- en manipulatie technieken. Voor patiënten die na een knieprothese moeite hebben met het herstellen van de beweeglijkheid, kan manuele therapie een effectievere aanpak zijn. Onze manueeltherapeuten zijn ook fysiotherapeut en onze fysio`s beheersen ook de manuele technieken die de manueeltherapeuten gebruiken. Bij ons zult u dus niet zoveel verschil merken tussen beide therapeuten.

Evolution fysiotherapie

Conclusie

Manuele therapie biedt waardevolle ondersteuning in het herstel na het plaatsen van een knieprothese, vooral voor patiënten die extra hulp nodig hebben bij het verbeteren van hun mobiliteit en het optimaliseren van hun herstel. Bij Evolution Fysiotherapie zorgen we ervoor dat het revalidatieproces optimaal wordt ondersteund door zowel onze manueel therapeuten als door onze fysiotherapeuten die specifiek zijn opgeleid in deze technieken. Zo streven we naar de best mogelijke resultaten voor onze patiënten.

×